top of page
aalto

Täältä löydät vastauksia yleisimpiin Sailmatea koskeviin kysymyksiin.  

Nämä ohjeet koskevat uutta Sailmate-sovellusta ("Sailmate Nova").

Vanhemman  Sailmate-sovelluksen  ("Sailmate Classic")  käyttöohjeet löydät täältä.
Tarvittaessa ole yhteydessä asiakaspalveluumme sähköpostitse osoitteeseen tuki@nautics.fi.

Sailmate käyttöohjeita          

kultainenpoi.png

Datayhteysvaroitus

Näyttöpaneeli

näkyviin/piiloon

Sailmaten

valikko

Kuljetun reitin piirto-näppäin (aloita/lopeta)

Pysty/vaakanäytön

valinta

Keskitä näyttö ja seuraa -> suunta ylöspäin -> selaa karttaa -> keskitä jne.

Zoom-näppäimet

Reitin muokkausvalikko

Kuljetun reitin
muokkausvalikko

Sailmaten käyttöönotto

 

1. Lataa Nautics Sailmate sovelluskaupastasi.


2. Avaa sovellus ja kirjaudu sähköpostiosoitteellasi, joka varmistetaan pin-koodilla. Jos sinulla on ennestään Sailmate-tili tällä tai toisella sähköpostiosoitteella, sen tiedot ja tilaukset ovat käytettävissäsi.
Huomaa, että koodin saapuminen saattaa kestää jonkin aikaa. Ole kärsivällinen. 

3. Jos sinulla ei ole ennestään Sailmate-tiliä, sinulle avataan uusi tili, ja olet Free-tasolla jolloin näet merikartat netin kautta. 

Navigointiominaisuudet saat käyttöösi hankkimalla Sailmate-Premiumin, jonka hinta on vain 19,99€/vuosi.

Partiolaisten reitit -sisältöpaketilla, jonka hinta on vain 19,99€/vuosi, saat käyttöösi retki- ja luonnonsatamakuvauksia ja merkitsemättömiä veneilyreittejä. 

Tilaukset voit tehdä joko sovelluksen valikossa tai verkkokaupastamme.

Sailmaten käyttäminen

  • Sailmate on valmis käytettäväksi, kun olet ladannut sovelluksen ja kirjautunut tilillesi. 

  • Sovellus aukeaa merikartalla, jota voit skrollata ja zoomata vapaasti. Free-tason käyttäjät näkevät lisäksi satamien palveluikonit näppäämällä satamasymbolia. 

  • Premium-tilaajilla on useita lisäpalveluita. Paikannus tapahtuu näppäämällä "keskitä"-näppäintä oikeassa alakulmassa, jolloin sijainti seuraa laitetta "pohjoinen ylös" -moodissa niin kauan kunnes itse siirrät karttaa (tai Androidilla näpäytät karttaa). Näppäintä uudelleen painamalla Sailmate siirtyy "suunta ylös" -moodiin, ja painamalla uudelleen vapautetaan paikannus ja kierros alkaa alusta. 

  • Nopeus- ja suuntanäytön saat näkyviin ja piiloon vasemman alanurkan nuolinäppäimestä. 

  • Valikkonäppäimen alta näet mm. tili- ja tilaustietosi, voit muuttaa käyttäjäkohtaisia asetuksia, kytkeä Partiolaisten reitit näkyviin ja voit ladata kartat laitteeseen. 

  • Näytön automaattinen kiertyminen on estetty vaativien olosuhteiden käytettävyyssyistä, mutta voit vaihtaa pysty- ja vaakakartan välillä näppäämällä näytön suunta-näppäintä oikeassa reunassa. Nappia näpäyttäessä näytön tulee olla siinä suunnassa johon haluat siirtyä.

  • Sailmaten navigointitila toimii ilman verkkoyhteyttä (offline), mutta sisältöpalvelut tarvitsevat datayhteyden. Jos datayhteys on ollut kuluneen minuutin sisällä poikki, syttyy vasempaan yläkulmaan datayhteysvaroitusmerkki. 

  • Kulkemasi reitin voit piirtää kartalle avaamalla ja painamalla oikean reunan piirtonäppäintä, jolloin kuljettu reitti piirtyy kartalle kunnes lopetat piirtämisen. Piirretyn reitin voit tallentaa Sailmate-tilillesi kuljetun reitin muokkausvalikossa. 

  • Sailmatella voit myös suunnitella ja tallentaa reittejä. Tarkemmat ohjeet ovat kohdan "Reittisuunnittelu" alla.

Sailmate -tili

Mikä on Nautics Sailmate -palvelun toimintaperiaate?

Sailmate on pilvipalvelu, johon kuuluu mobiililaitteisiin ladattava meri- ja järvikartat näyttävä applikaatio ja internetissä selaimella toimiva reittisuunnitteluohjelma. Käyttäjällä on Sailmate-tili, johon kirjaudutaan applikaatioilla ja reittisuunnitteluohjelmalla. Reitit ja omat kohteesi näkyvät kaikissa laitteissa, jotka on kirjattu samaan Sailmate-tiliin. 

Mitä tarkoittaa Sailmate-tili?

Sailmate-tili on pakollinen kaikille Sailmate-käyttäjille, ja se on sinulle henkilökohtainen. Vain sinä pääset käyttämään tilillä olevia tietoja, emmekä paljasta tilin tietoja kolmansille osapuolille. Kun kirjaudut käytössäsi olevilla laitteilla samaan tiliin, voit käyttää samoja tilauksia kaikissa laitteissasi ja näet suunnittelemasi reitit ja merkitsemäsi omat kohteet kaikilla laitteillasi

Mikä on Sailmate-tilin käyttäjätunnus?

Käyttäjätunnuksena käytetään sähköpostiosoitetta. On tärkeää,, että valitset Sailmateen sellaisen sähköpostiosoitteen, joka on aktiivisessa käytössäsi, jotta voit vastaanottaa tiliin liittyviä viestejä (esim. pin-koodit). Suosittelemme yksityisen osoitteen käyttöä, koska firmojen osoitteet aiheuttavat joskus käyttöongelmia.

Miten Sailmateen kirjaudutaan?

Sovellukseen kirjaudutaan sähköpostiin lähetettävän pin-koodin avulla. Tällä varmistetaan, ettei kukaan muu käytä sähköpostiosoitettasi. 

Avatessasi sovelluksen joko ensimmäistä kertaa tai uloskirjautumisen jälkeen, sinulta kysytään sähköpostiosoitettasi. Tämän jälkeen Sailmate lähettää sinulle ilmoittamaasi osoitteeseen henkilökohtaisen koodin, ja sinun pitää syöttää se sovelluksen numerokenttiin. Pin-koodin saapuminen kestää joskus muutaman minuutin, joten odota kärsivällisesti. Jos pyydät sovellusta lähettämään uuden koodin, sinun on odotettava uuden koodin saapumista,  sillä vanhemmat koodit eivät tämän jälkeen enää kelpaa. 

Tarvitsenko tililleni salasanaa?

Jos käytät vain Sailmate-sovellusta, et tarvitse salasanaa, sillä sähköpostiosoitteesi varmistetaan pin-koodilla. Jos käytät reittisuunnitteluohjelmaa netissä tai vanhaa sovellusta, tarvitset tunnistautumiseen salasanan. 

Miten voin määrittää salasanan tililleni tai vaihtaa sen?

Salasanan hallintalinkki on https://app.sailmate.fi/forgot-password?lang=fi. Linkin voit myös avata netistä sailmate.fi -kotisivulta tai reittisuunnittelun kirjaudu-ikkunasta. Jos selaimesi muistaa vanhan salasanan, vaihtolinkkiä käyttäessäsi sinun pitää ensin kirjautua ulos Sailmatesta, tai käyttää selainta yksityisessä selaustilassa (incognito/private).

Miten voin vaihtaa käyttäjätunnuksena toimivan sähköpostiosoitteeni?

Ota yhteys asiakaspalveluun sähköpostitse osoitteeseen aspa@nautics.fi

Mistä tiedän millä käyttäjätunnuksena olevalla sähköpostiosoitteella olen kirjautunut?

Kirjautumisosoite näytetään applikaation valikon profiilissa.

Voinko käyttää Nautics Sailmate- palvelua useassa laitteessa?

Kyllä. Kirjaudu laitteillasi samaan Sailmate-tiliisi. Silloin voit käyttää samoja tilauksia kaikissa laitteissasi ja näet suunnittelemasi reitit ja merkitsemäsi omat kohteet kaikilla laitteillasi.

Kuinka monta laitetta voin liittää tiliini?

Sailmate-tili on henkilökohtainen, ja tilin käyttöä rajoittaa kohtuukäytön periaate (fair usage policy). Voit liittää tiliisi niin monta laitetta kuin sinulla on henkilökohtaisessa käytössäsi.

Maksulliset palvelut

Mitä Nautics Sailmate maksaa?

Sailmate sovelluksen voit ladata ilmaiseksi. Ilmaisversiolla voit katsella oikeita merikarttoja, voit merkitä omia paikkoja ja näet vierassatamien palvelutiedot.

"Sailmate Premium" on navigoinnin apuvälineeksi tarkoitettu maksullinen ominaisuuspaketti, joka maksaa €19,99 vuodessa. Premiumilla näet oman tarkan sijaintisi, suuntaviivan, nopeuden ja satamien lähestymiskartat. Voit myös suunnitella reittejä, tallentaa kuljetun reitin ja  ladata kartat laitteeseesi offline-käyttöä varten.

"Partiolaisten reitit" -niminen sisältöpaketti tuo kartallesi Turun Partio-Sissien keräämiä retki- ja luonnonsatamatietoja ja merkitsemättömiä venereittejä ja hyödyllisiä vierassatamatietoja. Tällä hetkellä palvelu sisältää yli 2000 mpk reittejä ja satamakartat yli 450 satamasta Turun Saaristossa, Ahvenanmaalla, Suomenlahdella ja Pohjanlahdella. Palvelu  maksaa €19,99 vuodessa. Partiolaisten reitit voit hankkia myös erikseen ilman Premiumia. 

 

Miten Premium-ominaisuuspaketti tai Partiolaisten reitit- sisältöpaketti ostetaan?

Maksulliset ominaisuuspaketin voit hankkia kahdella tavalla: Joko sovelluskaupasta applikaation sisäisenä ostona applikaation menussa  tai verkkokaupasta  www.sailmate.fi -kotisivulla.

Applikaatiossa ostettaessa veloitus tapahtuu applikaatiokauppaan tallennetulla maksutavalla.

Kotisivun verkkokaupasta ostettaessa käytetään maksukorttia, jonka tiedot annetaan itse. Kotisivulla maksukorttina käyvät useimmat luotto- ja pankkikortit, myös Electron. PayPalilla ei valitettavasti voi maksua kotisivun kautta suorittaa.

Onnistuneen maksun jälkeen lisenssi aktivoidaan Sailmate-tilillesi, ja se on heti käytettävissä. Laitteestasi riippuen joissakin tapauksissa sinun täytyy kirjautua ulos ja takaisin sisään Sailmate-tilillesi, jotta laite lukee aktivointitiedon oikein.

Kuinka pitkän ajan Premium-tilaus ja Partiolaisten reitit -tilaus on voimassa? Uusiutuuko se automaattisesti?

Tilaus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Määräaikainen tilaus on voimassa yhden vuoden ostohetkestä tai edellisen tilausjakson päättymisestä. Tilaus on uusittava ennen edellisen jakson päättymistä, jotta palvelu jatkuu keskeytyksettä. Voit uusia tilauksen huoletta ennen edellisen tilauksen päättymistä, koska uusiminen jatkaa voimassaoloa yhdellä vuodella.

Toistaiseksi voimassa oleva, tilaus jatkuu automaattisesti vuosittain, ellet peruuta sitä maksupalvelun tarjoajan ehtojen mukaisesti. Sailmate-sovelluksessa on linkki maksupalvelun tarjoajan tilaushallintasivulle. 

Tällä hetkellä sovelluksesta ostettaessa tilaus on toistaiseksi voimassa oleva. Määräaikaisen tilauksen voi tehdä verkkokaupasta.  Vanhasta sovelluksesta voi ostaa vain määräaikaisia lisenssejä.

Hankin lisenssin mutta ei lähtenyt toimimaan, mitä teen?

Laitteesi ei jostain syystä ole saanut tietoa lisenssin hankinnasta. Varmin tapa päivittää laitteen tiedot on kirjautua laitteella ulos Sailmate-tililtäsi ja takaisin sisään, jolloin lisenssi- ja käyttäjätiedot synkronoidaan. Jos hankit lisenssin vahingossa väärälle tilille, kirjoita viesti Sailmate-tukeen tuki(at)nautics.fi, me voimme siirtää lisenssin oikealle tilille

Mistä tiedän kuinka pitkään lisenssini on voimassa?

Tilauksen voimassaolo näkyy applikaation menun profiilisivulla  ja reittisuunnittelun omat tiedot -sivulla (ylin nappula oikealla alhaalla).

Voinko peruuttaa tilauksen, jos en ole tyytyväinen?

Tilauksen voi peruuttaa. Jos olet tehnyt ostoksen Google Play -kaupassa tai sailmate.fi -sivun verkkokaupassa, ja peruutat tilauksen 14 päivän kuluessa, palautamme maksamasi summan. Jos olet tehnyt ostoksen Applen Appstore -sovelluskaupassa sovelluksen sisäinenä ostona, me emme valitettavasti pysty hoitamaan peruutusta, vaan sinun on peruutettava tilaus ja pyydettävä palautusta itse Appplen sovelluskaupan ehtojen mukaisesti. Annamme tarvittaessa ohjeet. Jos haluat peruuttaa tilauksen, ota yhteys asiakaspalveluun osoitteessa tuki(at)nautics.fi.

Reittisuunnittelu

Reittisuunnitteluperiaate

1. Sailmate Premium -käyttäjät voivat luoda ja tallentaa reittisuunnitelmia joko suoraan mobiililaitteen sovelluksessa tai isommalla ruudulla netissä Sailmaten reittisuunnittelupalvelussa osoitteessa sailmate.fi -> Reittisuunnittelu.

2.  Reititystä voi tehdä automaattisesti väyliä pitkin tai viivareitityksenä reittipiste kerrallaan. Syöttämällä veneesi keskinopeuden näet reitin ajamiseen kuluvan ajan

3. Reittisuunnittelussa luodut reitit näkyvät tallentamisen jälkeen reitit-valikossa kaikissa mobiililaitteissasi ja reittisuunnitteluohjelmassa. Reittejä voi käyttää veneillessä navigoinnin tukena hieman plotterin tapaan. Sailmate ei kuitenkaan ole aito karttaplotteri, joten noudata vesillä liikkuessasi varovaisuutta ja turvallisen navigoinnin periaatteita

4. Free-käyttäjä voi kokeilla reittien luontia, mutta reittien tallentaminen on käytettävissä vain Premium-palvelun tilanneille

​Kuinka suunnittelen reittejä sovelluksella? (uusi sovellus "Nova")

Sailmate-sovelluksella voit suunnitella reittejä kahdella eri tavalla. 

1. Reitti kohteeseen nykyisestä sijainnista:

Avaamalla satamasivun tai tallentamasi oman paikan tai painamalla kartan kohtaa pitkään voit tehdä reitin väyliä pitkin kyseiseen paikkaan omasta senhetkisestä sijainnistasi. Reitti syntyy painamalla sataman/paikan ikkunassa vaalean sinistä "atrain-nappulaa". Tämän jälkeen voit tarkastella reittiä näytön alareunan vaaleanvihreän reittinäppäimen alta ja halutessasi voit poistaa reitin tai nimetä ja tallentaa sen. Samasta näkymästä näet myös reitin pituuden ja matka-ajan asettamallasi keskinopeudella. Keskinopeutta voit muuttaa asetuksissa. 

2. Reitti vapaasti asetettavien reittipisteiden kautta:

Valitse reittipisteet järjestyksessä joko avaamalla satamasivu tai tallennettu oma paikka tai painamalla kartan kohtaa pitkään.

Aloituspiste valitaan painamalla ikkunassa nappulaa "aseta aloituspisteeksi". Tämän jälkeen seuraavat pisteet määritetään valitsemalla ikkunassa joko "lisää reittipiste väylällä", jos haluat että reitti muodostuu väyliä pitkin, tai "lisää viivareittipiste", jos haluat että reitti muodostuu tälle välille suorana viivana. Kun olet määrittänyt viimeisen pisteen, voit tarkastella reittiä näytön alareunan vaaleanvihreän reittinäppäimen alta ja halutessasi voit poistaa viimeisen pisteen, poistaa reitin tai nimetä ja tallentaa sen. Samasta näkymästä näet myös reitin pituuden ja matka-ajan asettamallasi keskinopeudella. Keskinopeutta voit muuttaa asetuksissa. 
Reittiä laskiessaan Sailmate ei vielä osaa ottaa huomioon väylien syvyyttä tai siltojen alituskorkeutta, vaan laskee lyhimmän mahdollisen reitin.  Käyttäjän on itse varmistettava että suunniteltu reitti soveltuu omalle veneelle, ja tarvittaessa määrätä Sailmate kiertämään tietty kohta asettamalla reitille välipiste ko. kohdan ulkopuolella. 

Kuinka netin reittisuunnitteluohjelmaa käytetään?

Reittien sunnitteluohjelmaan netissä pääset selaimella osoitteessa www.sailmate.fi ja valitsemalla valikosta reittisuunnittelu. Voit myös kirjoittaa osoitteen app.sailmate.fi suoraan selaimen otsikkokenttään. Kun painat nappulaa "kirjaudu", sinua pyydetään kirjautumaan, ellei selain muista sähköpostiosoitettasi ja salasanaasi vanhastaan. Reittisuunnittelun periaatteet ovat:

- kaksi moodia: väyläreititys ja viivareititys, valitaan vasemmalla alhaalla olevasta pyöreästä nappulasta,

- alkupiste merkitään pitkällä painalluksella, jolloin piste muuttuu värilliseksi palluraksi,

- reittipisteet merkitään tämän jälkeen samoin, jolloin reitti yhdistää pisteet,

- reitin tiedot näkyvät oikealla alhaalla olevasta nappulasta (keskimmäinen),

- samasta näkymästä reitille annetaan nimi ja tallennetaan.

Tämän jälkeen tallennettu reitti näkyy applikaatioissa.

Kuinka kuljetun reitin piirtoa käytetään?

Voit piirtää kulkemasi reitin kartalle. Piirto aloitetaan ja lopetetaan piirtonappulasta, joka avautuu oikean yläkulman nuolinäppäimen alta. Piirtämisen jälkeen reitti jää näkyviin laitteen kartalle. Tämän jälkeen voit tarkastella tallennettua kuljettua jälkeä näytön alareunan vihreän reittinappulan alta, voit nimetä sen ja valita haluatko tallentaa sen omien reittiesi joukkoon myöhempää käyttöä varten. Jos et tallenna reittiä, näkyy se silti näytöllä kunnes suljet applikaation. Piirto toimii vaikka sovellus olisi taustalla ja laitetta käytetään muuhun tarkoitukseen. Kuljetun jäljen tallennus taustalla edellyttää, että annat laitteellesi luvan paikantaa sinut "aina".. Sailmate ei käytä paikannustietoa mihinkään muuhun kuin kuljetun jäljen tallennukseen ja sijainnin näyttöön kartalla.

Kuinka tallennettuja reittejä käytetään?

Tallennetut reitit näkyvät listauksena mobiilisovelluksen menussa. Näytettävä reitti valitaan listasta tarvittaessa hakukenttää apuna käyttäen. Reitit näkyvät myös ilman datayhteyttä (offline)..

Satamat, omat paikat ja reitit

Miten käytän omia kohteita (PoI)?

Voit luoda oman paikan kartalle mobiilissa painamalla karttaa halutusta kohdasta. Tämän jälkeen aukeavassa ikkunassa voit antaa kohteelle nimen tai kirjoittaa siihen tietoja, ja sitten voit tallentaa tai poistaa sen. Joissakin laitteissa ikkunassa näkyy myös paikan koordinaatit ja etäisyys nykyiseen sijaintiin. Omat kohteet näkyvät kaikissa laitteissasi.

Kuinka pitkään omat reitit ja kohteet säilyvät Sailmatessa?

Omat reitit ja kohteet säilyvät omalla Sailmate-tililläsi niin kauan kuin se on olemassa. Premium-tason tiedot näet ,jos olet tilannut Premiumin. Jos sähköpostiosoitteesi muuttuu, vaihda tilisi osoite, jotta et menetä vanhaa dataai (Katso "Miten voin vaihtaa sähköpostiosoitteeni").

Onko Sailmaten Satamatiedoissa samat kohteet kuin muissa satamakirjoissa?

Kaikille käyttäjille näkyvät satamatiedot ja Premium-tilaajille näkyvät siniset satamakartat ovat samat kuin Käyntisatamat/veneilykesä -kirjoissa (satamaopas.fi).

Partiolaisten reitit -palvelussa näkyvistä satamista osa on myös Turun Partio-Sissien Suuressa Satamakirjassa (satamakirja.fi). Pääosa satamista on kuitenkin muita satamia, joita ei kirjassa ole, lähinnä luonnonsatamia. Satamien kuvaustekstit ovat toistaiseksi pääosin suomenkielisiä.

Kuinka turvallisia Sailmaten satamat ovat?

Sailmate-palvelussa esitettyjen satamatietojen tarkoitus on helpottaa satamapaikan valintaa ja käyttöä tavallisessa veneilykäytössä.

Sinisten satamakarttojen tiedot ovat Suomen Vierassatamat oy:n keräämiä, ja tiedot perustuvat satamien hoitajien omiin ilmoituksiin. 

Partiolaisten reitit -sisältöpaketissa ilmoitetut satamatiedot ovat Turun Partio-Sissien keräämiä. Suurin osa näistä tiedoista on omakohtaisesti tutkittu. Kaikkien partiolaisten satamien käyttökelpoisuus on varmistettu ilma- ja satellittikuvien avulla veneilykäyttöön sopiviksi. Ilmoitetut syvyystiedot ovat yleisluonteisia arvioita veden syvyydestä kyseisellä alueella, eikä todellista syvyyttä voida taata.

Satamia pitää lähestyä tarkasti, varoen ja riittävän hitaalla nopeudella, ja tarvittaessa rannan syvyys pitää varmistaa ennen rantautumista. Jos havaitset epäilyttäviä syvyystietoja käyttäessäsi näitä satamia, ilmoita siitä meille mahdollisimman pian sähköpostiosoitteeseen tuki (at) nautics.fi ja tutkimme havainnon. Arvostamme palautettasi!

Partiolaisten reitit

Pitääkö olla Premium-tilaaja ostaakseen Partiolaisten reitit -sisältöpaketin?

Ei tarvitse. Partiolaisten reitit -palveluun sisältyvät retkisatama- ja reittitiedot voi ostaa sekä Free- että Premium-tasoilta. Reitit kytketään näkyviin applikaation asetussivulla tai reittisuunnittelun asetuksissa.

Korvaako Partiolaisten reitit Turun Partio-Sissien painetun Satamakirjan tai Reittikirjan?

Ei korvaa. Kirjoissa on osin eri sisältöä, ja kyse on erilaisista tavoista käyttää tietoa. Painetulla kirjalla on omat selkeät etunsa, kun taas mobiilikäyttö on tietyissä tilanteissa kätevää. Uskomme, että useimmat tulevat käyttämään molempia versioita tilanteen mukaan.

Näkyykö Partiolaisten reiteissä samat reittitiedot kuin Turun Partio-Sissien Suuressa Reittikirjassa ja Minisaaristoja-kirjassa?

Sailmatessa näytetään noin puolet Suuren Reittikirjan reiteistä siirrettynä Sailmaten merikartalle. Lisäksi mukana on saman verran muita käyttökelpoisia reittejä. Osa Reittikirjan reiteistä edellyttää tietoja virallisista merikartoista puuttuvista kivistä, ja koska kyseiset lisätiedot ovat vain painetuissa kirjoissa, ei näitä reittejä voida näyttää Sailmatessa. 

Kuinka turvallisia Partiolaisten reitit Sailmatessa ovat?

Partiolaisten reitit ovat Turun Partio-Sissien määrittämiä epävirallisia veneilyreittejä, jotka on omakohtaisesti testattu ja joiden käyttökelpoisuus on varmistettu ilmakuvien ja satelliittikuvien avulla. Ne on tarkoitettu tavalliseen veneilykäyttöön sopiviksi noin 2,3m syväykseen saakka. Reittejä ei kuitenkaan ole harattu, eikä niiden todellista syvyyttä voida taata kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Reittejä pitää kulkea visuaalisiin havaintoihin perustuen ja reittiseuranta pitää jatkuvasti päivittää merikartan avulla. Reittejä pitää kulkea tarkasti, varoen ja riittävän hitaalla nopeudella varmistaen riittävä turvaetäisyys matalikkoihin. Väylien ulkopuolella merikartan tiedot ovat usein puutteellisia ja syvyystiedoissa saattaa esiintyä huomattavia virheitä. Muista, että vastuu veneen ja sen miehistön turvallisuudesta on aina aluksen päälliköllä. Jos havaitset epäilyttäviä syvyystietoja seuratessasi näitä reittejä, ilmoita siitä meille mahdollisimman pian sähköpostiosoitteeseen tuki (at) nautics.fi ja tutkimme havainnon. Arvostamme palautettasi!

Mitä partiolaisten satamien karttamerkinnät tarkoittavat?

Partiolaisten reitit -sisältöpaketissa näytettävissä satamakartoissa käytetään seuraavia erikoismerkintöjä:

Musta pisteviiva: n. 1m syvyyskäyrä

Punainen pisteviiva: n. 2m syvyyskäyrä

Sininen pisteviiva: 2,5-3m syvyyskäyrä

Punainen katkoviiva: 4-6m syvyyskäyrä

Musta maihinnousunuoli: Rantautumispaikka on käyty tutkimassa

Punainen maihinnousunuoli: Rantautumispaikka on arvioitu ilma- ja satelliittikuvien ja maastokarttojen perusteella

Punaiset syvyysmerkinnät: Epävarmoja arvioita

Punaiset kivimerkinnät: Merkitty meri- tai maastokarttaan, mutta olemassaoloa ei ole voitu varmistaa

Keltainen rengas punaisen kivimerkinnän ympärillä: Suurella todennäköisyydellä virhe merikartassa.

Yleiset

Mitkä ovat Sailmaten laitevaatimukset?

Käyttöjärjestelmävaatimukset mobiilissa::
iOS (Apple) 11

Android 6
tai näitä uudempi. 
Laitteella oltava pääsy joko Appstore- tai Google Play -sovelluskauppaan. 
Karttojen lataaminen muistiin käyttää enintään 800Mb muistitilaa.

 

Mistä tiedän toimiiko Sailmate laitteessani?

Sailmate toimii useimmissa kaupan olevissa älypuhelimissa ja tableteissa, mutta valitettavasti ei ole olemassa varmaa tapaa selvittää tätä etukäteen. Helpoin tapa varmistua asiasta on ladata Sailmate Free ja testata.

Joissakin tableteissa (esim. eräät iPad-mallit) paikannukseen tarvittava GPS-ominaisuus on vain niissä tuotteissa, joissa on SIM-kortin paikka. Jos aiot käyttää paikannusta, varmistu että laitteessasi on GPS.

On tärkeää, että laitteesi pääsee joko Applen Appstoreen tai Androidissa Google Playstoreen, jotta applikaation lataaminen onnistuu. Jotkut Huawein mallit eivät tue tätä vaatimusta, ja niissä ei valitettavasti Sailmatea voi käyttää.

Windows-puhelimiin Sailmate-applikaatio ei valitettavasti ole enää ladattavissa .

 

Voinko ladata merikartat laitteeseen (offline-käyttö)?

Premium-käyttäjä voi ladata merikartat mobiililaitteen muistiin, jolloin ne toimivat nopeasti myös ilman datayhteyttä. Merikarttojen lataamista suositellaan ehdottomasti, koska vesillä datayhteys voi olla hidas. Kartat ladataan sovelluksen menusivulla ja ne tarvitsevat noin 800 Mb muistia.

Käytän ilmaisversioita, mutta se ei näytä sijaintia. Miksi?

Sailmate Free on tarkoitettu merikarttojen lisenssivapaaseen katseluun. Sailmate Premium on tarkoitettu navigoinnin apuvälineeksi, ja se näyttää sijainnin merikartalla tarkasti.

Kuinka tarkka Sailmaten sijaintinäyttö on?

Käyttäjän mobiililaite määrittää kartalla näytettävän sijantipisteen. Pisteen sijainnin tarkkuus riippuu kyseisen laitteen laadusta, ominaisuuksista ja ohjelmistoista. Laitteen käyttöpaikan sijainti veneessä, laitteen asennon muutokset, heijastukset tai muut häiriöt satellittisignaalin etenemistiellä sekä paikannussatelliittien seurantaan käytetty aika voivat myös vaikuttaa laitteen antaman sijainnin tarkkuuteen. On myös teknisesti mahdollista, että satelliittipaikannusjärjestelmää häiritään vihamielisen toimijan toimesta, mikä heikentäisi paikannustarkkuutta oleellisesti. Normaalikäytössä sijainti on riittävän tarkka navigoinnin apuvälineeksi, mutta Sailmate ei silti ole plotterin korvike. Todellinen sijainti on aina varmistettava veneilykäyttöön tarkoitetusta plotterista ja visuaalisin havainnoin.

Kuinka paljon akkua Sailmate kuluttaa?

Jatkuvasta paikannuksesta johtuen Sailmaten päälläolo kuluttaa akkua suhteellisen paljon. Varmista siis, että virtaa riittää, ja tarvittaessa käytä laturia tai varavirtalähdettä. Muista myös, että suorassa auringonvalossa laite saattaa sammuttaa itsensä kuumenemisen johdosta.
 

Mitä Sailmate ei ole?

Sailmate ei ole vesiliikennelain tarkoittama asianmukainen merikartta tai merenkulkujulkaisu, eikä käyttäjä saa luottaa, että palvelu toimisi sellaisena. Sailmate ei myöskään ole turvallisuustuote, eikä sitä ole tarkoitettu ehkäisemään onnettomuuksia. Sailmate ei ole hätätilanteen hälytys- tai vastausjärjestelmä, eikä se tee ilmoituksia hätäviranomaisille tai ota yhteyttä tai tavoita hätäviranomaisia.

Vaikka Sailmate-sovellus onkin suunniteltu veneilykäyttöön, sitä käyttävät laitteet eivät yleensä ole suunniteltu veneolosuhteisiin. Siksi laitteiden käytettävyydessä voi olla rajoituksia, ja esimerkiksi sijainnin näyttö voi olla epätarkka. Sailmate ei korvaa oikeaa veneilykäyttöön tarkoitettua plotteria. Näistä rajoituksista huolimatta Sailmate on erinomainen navigoinnin apuväline ja turvallisuuslisä, ja toimii lisäksi varalaitteena esimerkiksi vikatilanteiden varalle.

Miten saan apua?

Hoidamme asiakaspalvelua sähköpostitse. Kirjoita viesti osoitteeseen tuki(at)nautics.fi, ja vastaamme mahdollisimman pian. Autat meitä antamaan paremman vastauksen, jos kerrot mahdollisimman yksityiskohtaisesti mistä on kyse, mitä ohjelmaa ja mitä laitetta käytät. Jos vastausta ei näy, tarkistatko myös roskapostikansiosi.

Voiko Sailmaten käyttö aiheuttaa riippuvuutta?

Kyllä voi. Tiettävästi Sailmaten käyttö voi aiheuttaa polttavaa tarvetta päästä vesille turvallisesti. Mikäli tunnet toistuvasti tämän tyyppisiä oireita, suosittelemme, että lähdet välittömästi merelle tai järville nauttimaan maailman upeimmasta luonnosta!

Kuka tekee Nautics Sailmate -palvelun?

Sailmatea kehittää Nautics Oy, joka on itsenäinen suomalainen start-up yritys. Satamatiedot ja satamakartat tuottaa Suomen Vierassatamat oy. Partiolaisten reitit -palvelun sisällön tuottaa Turun Partio-Sissit ry.
Me teemme tätä rakkaudella ja intohimolla veneilyyn, mereen ja Suomen tuhansiin järviin!

bottom of page