top of page
aalto

Täältä löydät vastauksia yleisimpiin Sailmatea koskeviin kysymyksiin.  

Nämä ohjeet koskevat uutta Sailmate-sovellusta (tunnettiin myös nimellä “Sailmate Nova").

Vanhemman  Sailmate-sovelluksen  ("Sailmate Classic")  käyttöohjeet löydät täältä.

Tarvittaessa ole yhteydessä asiakaspalveluumme sähköpostitse osoitteeseen tuki(at)nautics.fi.

Sailmate käyttöohjeita

kultainenpoi.png
Kuva_Suomi.png

Näyttöpaneeli

näkyviin/piiloon

Sailmaten

päävalikko

Kuljetun reitin piirto aloita/lopeta

Työkalupalkki näkyviin/piiloon

Reitin muokkausvalikko

Kuljetun reitin
muokkausvalikko

Zoom-näppäimet näkyviin/piiloon

Karttavalikko

Keskitä näyttö ja seuraa

Kartan pyöriminen

Karttaennakko

Sailmaten käyttöönotto

 

1. Lataa Nautics Sailmate sovelluskaupastasi.


2. Avaa sovellus ja kirjaudu sähköpostiosoitteellasi, joka varmistetaan pin-koodilla. Jos sinulla on ennestään Sailmate-tili tällä tai toisella sähköpostiosoitteella, sen tiedot ja tilaukset ovat käytettävissäsi.

 

Huomaa, että koodin saapuminen saattaa kestää jonkin aikaa. Tarkempia ohjeita kirjautumiseen löytyy alempaa kohdasta “Miten Sailmateen kirjaudutaan”.

3. Jos sinulla ei ole ennestään Sailmate-tiliä, sinun täytyy avata uusi tili. Tämän jälkeen olet Free-tasolla, jolloin näet merikartat netin kautta. 

 

Navigointiominaisuudet saat käyttöösi hankkimalla Sailmate-Premiumin.

 

Partiolaisten reitit -sisältöpaketilla saat käyttöösi retki- ja luonnonsatamakuvauksia ja merkitsemättömiä veneilyreittejä. 

 

Tilaukset voit tehdä joko sovelluksen valikossa tai verkkokaupastamme.

Sailmaten käyttäminen

  • Sailmate on valmis käytettäväksi, kun olet ladannut sovelluksen ja kirjautunut tilillesi.

  • Sovellus aukeaa merikartalle, jota voit skrollata ja zoomata vapaasti. Free-tason käyttäjät näkevät lisäksi satamien palveluikonit näppäämällä satamasymbolia.

  • Premium-tilaajilla on useita lisäpalveluita. Kartan keskittäminen sijaintisi kohdalle tapahtuu painamalla sinistä paikannusnappia näytön alareunan keskellä.

  • Kun kartta on keskitetyssä tilassa, näytön yläkulmasta on napit veneilyn aikaiselle automaattiselle kartan näyttämiselle. Vasemmanpuolinen kompassinappi aktivoi automaattisen kartan kiertämisen kulkusuunnan mukaan. Oikeanpuolinen nappi aktivoi karttaennakon, joka näyttää menosuuntaan suuremman osan kartasta. 

  • Lisätoimintoja sisältävän työkalupalkin saat auki ja piiloon alareunan vasemmasta nuolinäppäimestä. Nopeus- ja suuntanäytön saat näkyviin ja piiloon näytön alareunan oikeasta nuolinäppäimestä.

  • Päävalikosta näet mm. tili- ja tilaustietosi sekä tallennetut reitit, voit muuttaa käyttäjäkohtaisia asetuksia ja voit ladata kartat laitteeseen. 

  • Karttavalikosta voit valita mitä tietoa kartalla näkyy. Karttavalikko aukeaa näytön oikean yläkulman napista.

  • Voit piirtää kulkemasi reitin kartalle painalla työkalupalkin “Piirrä”-nappia, jolloin kuljettu reitti piirtyy kartalle kunnes lopetat piirtämisen. Piirretyn reitin voit tallentaa Sailmate-tilillesi “Jäljen tiedot” -napista. Tarkemmat ohjeet reitin piirtämisestä löydät alempaa kohdasta “Kuinka kuljetun reitin piirtoa käytetään”.

  • Painamalla karttaa pitkään voit myös suunnitella ja tallentaa reittejä. Tarkemmat ohjeet ovat kohdan "Reittisuunnittelu" alla.

Sailmate-tili

Mikä on Nautics Sailmate -palvelun toimintaperiaate?

Sailmate on pilvipalvelu, johon kuuluu mobiililaitteisiin ladattava meri- ja järvikartat näyttävä applikaatio ja internetissä selaimella toimiva reittisuunnitteluohjelma. Käyttäjällä on Sailmate-tili, johon kirjaudutaan applikaatioilla ja reittisuunnitteluohjelmalla. Reitit ja omat kohteesi näkyvät kaikissa laitteissa, jotka on kirjattu samaan Sailmate-tiliin. 

Mitä tarkoittaa Sailmate-tili?

Sailmate-tili on pakollinen kaikille Sailmate-käyttäjille, ja se on sinulle henkilökohtainen. Vain sinä pääset käyttämään tilillä olevia tietoja, emmekä paljasta tilin tietoja kolmansille osapuolille. Kun kirjaudut käytössäsi olevilla laitteilla samaan tiliin, voit käyttää samoja tilauksia kaikissa laitteissasi ja näet suunnittelemasi reitit ja merkitsemäsi omat kohteet kaikilla laitteillasi

Mikä on Sailmate-tilin käyttäjätunnus?

Käyttäjätunnuksena käytetään sähköpostiosoitetta. On tärkeää,, että valitset Sailmateen sellaisen sähköpostiosoitteen, joka on aktiivisessa käytössäsi, jotta voit vastaanottaa tiliin liittyviä viestejä (esim. pin-koodit). Suosittelemme yksityisen osoitteen käyttöä, koska firmojen osoitteet aiheuttavat joskus käyttöongelmia.

Miten Sailmateen kirjaudutaan?

Sovellukseen kirjaudutaan sähköpostiin lähetettävän pin-koodin avulla. Tällä varmistetaan, ettei kukaan muu käytä sähköpostiosoitettasi. 

Avatessasi sovelluksen joko ensimmäistä kertaa tai uloskirjautumisen jälkeen, sinulta kysytään sähköpostiosoitettasi. Tämän jälkeen Sailmate lähettää sinulle ilmoittamaasi osoitteeseen henkilökohtaisen koodin, ja sinun pitää syöttää se sovelluksen numerokenttiin. Pin-koodin saapuminen kestää joskus muutaman minuutin, joten odota kärsivällisesti. Jos pyydät sovellusta lähettämään uuden koodin, sinun on odotettava uuden koodin saapumista,  sillä vanhemmat koodit eivät tämän jälkeen enää kelpaa. 

Tarvitsenko tililleni salasanaa?

Jos käytät vain Sailmate-sovellusta, et tarvitse salasanaa, sillä sähköpostiosoitteesi varmistetaan pin-koodilla. Jos käytät vanhempaa Sailmate Classic -sovellusta, reittisuunnitteluohjelmaa netissä tai jos haluat linkittää toisella sähköpostiosoitteella olevan tilin uuteen osoitteeseen, tarvitset tunnistautumiseen salasanan. 

Miten voin määrittää salasanan tililleni tai vaihtaa sen?

Salasanan hallintalinkki on https://app.sailmate.fi/forgot-password?lang=fi. Linkin voit myös avata netistä sailmate.fi -kotisivulta tai reittisuunnittelun kirjaudu-ikkunasta. Jos selaimesi muistaa vanhan salasanan, vaihtolinkkiä käyttäessäsi sinun pitää ensin kirjautua ulos Sailmatesta, tai käyttää selainta yksityisessä selaustilassa (incognito/private).

Miten voin vaihtaa käyttäjätunnuksena toimivan sähköpostiosoitteeni?

Ota yhteys asiakaspalveluun sähköpostitse osoitteeseen aspa@nautics.fi

Mistä tiedän millä käyttäjätunnuksena olevalla sähköpostiosoitteella olen kirjautunut?

Kirjautumisosoite näytetään applikaation päävalikon profiilissa.

Voinko käyttää Nautics Sailmate- palvelua useassa laitteessa?

Kyllä. Kirjaudu laitteillasi samaan Sailmate-tiliisi. Silloin voit käyttää samoja tilauksia kaikissa laitteissasi ja näet suunnittelemasi reitit ja merkitsemäsi omat kohteet kaikilla laitteillasi.

Kuinka monta laitetta voin liittää tiliini?

Sailmate-tili on henkilökohtainen, ja tilin käyttöä rajoittaa kohtuukäytön periaate (fair usage policy). Voit liittää tiliisi niin monta laitetta kuin sinulla on henkilökohtaisessa käytössäsi.

Maksulliset palvelut

Mitä maksullisia ominaisuuksia Nautics Sailmatessa on?

Sailmate sovelluksen voit ladata ilmaiseksi. Ilmaisversiolla voit katsella oikeita merikarttoja, voit merkitä omia paikkoja ja näet vierassatamien palvelutiedot.

"Sailmate Premium" on navigoinnin apuvälineeksi tarkoitettu maksullinen ominaisuuspaketti. Premiumilla näet oman tarkan sijaintisi, suuntaviivan, nopeuden ja satamien lähestymiskartat. Voit myös suunnitella reittejä, tallentaa kuljetun reitin ja  ladata kartat laitteeseesi offline-käyttöä varten.

"Partiolaisten reitit" -niminen sisältöpaketti tuo kartallesi Turun Partio-Sissien keräämiä retki- ja luonnonsatamatietoja ja merkitsemättömiä venereittejä ja hyödyllisiä vierassatamatietoja. Tällä hetkellä palvelu sisältää yli 2000 mpk reittejä ja satamakartat yli 450 satamasta Turun Saaristossa, Ahvenanmaalla, Suomenlahdella ja Pohjanlahdella. Partiolaisten reitit voit hankkia myös erikseen ilman Premiumia.

 

Miten Premium-ominaisuuspaketti tai Partiolaisten reitit- sisältöpaketti ostetaan?

Maksulliset ominaisuuspaketin voit hankkia kahdella tavalla: Joko sovelluskaupasta applikaation sisäisenä ostona applikaation menussa  tai verkkokaupasta  www.sailmate.fi -kotisivulla.

 

Applikaatiossa ostettaessa veloitus tapahtuu applikaatiokauppaan tallennetulla maksutavalla.

 

Kotisivun verkkokaupasta ostettaessa käytetään maksukorttia, jonka tiedot annetaan itse. Kotisivulla maksukorttina käyvät useimmat luotto- ja pankkikortit. PayPalilla ei valitettavasti voi suorittaa maksua kotisivun kautta. 

 

Onnistuneen maksun jälkeen lisenssi aktivoidaan Sailmate-tilillesi, ja se on heti käytettävissä. Laitteestasi riippuen joissakin tapauksissa sinun täytyy sulkea sovellus (pyyhkäisy ylös viimeksi käytettyjen sovellusten listasta) ja avata se uudelleen. Jos tämä ei auta, sinun pitää kirjautua ulos ja takaisin sisään Sailmate-tilillesi, jotta laite lukee aktivointitiedon oikein.

Kuinka pitkän ajan Premium-tilaus ja Partiolaisten reitit -tilaus on voimassa? Uusiutuuko se automaattisesti?

Tilaus on voimassa kunnes se keskeytetään. Voimassa oleva tilaus jatkuu automaattisesti vuosittain, ellet peruuta sitä maksupalvelun tarjoajan ehtojen mukaisesti. Sailmate-sovelluksessa profiilisivulla on linkki maksupalvelun tarjoajan tilaushallintasivulle. Voit päättää tilauksen milloin tahansa. Jos päätät tilauksen, lisenssi on silti voimassa aiemmin maksamasi kauden loppuun.

Hankin lisenssin mutta ei lähtenyt toimimaan, mitä teen?

Laitteesi ei jostain syystä ole saanut tietoa lisenssin hankinnasta. Usein laitteen tiedot päivittyvät oikeiksi, jos suljet sovelluksen (pyyhkäisy ylös viimeksi käytettyjen sovellusten listasta) ja avaat uudelleen. Varmin tapa päivittää laitteen tiedot on kirjautua laitteella ulos Sailmate-tililtäsi ja takaisin sisään, jolloin lisenssi- ja käyttäjätiedot synkronoidaan. Jos hankit lisenssin vahingossa väärälle tilille, kirjoita viesti Sailmate-tukeen tuki(at)nautics.fi, me voimme siirtää lisenssin oikealle tilille.

Mistä tiedän kuinka pitkään lisenssini on voimassa?

Tilauksen voimassaolo näkyy applikaation menun profiilisivulla  ja reittisuunnittelun omat tiedot -sivulla (ylin nappula oikealla alhaalla).

Voinko peruuttaa tilauksen, jos en ole tyytyväinen?

Tilauksen voi peruuttaa. Jos olet tehnyt ostoksen Google Play -kaupassa tai sailmate.fi -sivun verkkokaupassa, ja peruutat tilauksen 14 päivän kuluessa, palautamme maksamasi summan. Jos olet tehnyt ostoksen Applen Appstore -sovelluskaupassa sovelluksen sisäinenä ostona, me emme valitettavasti voi hoitaa peruutusta, vaan sinun on peruutettava tilaus itse ja pyydettävä palautusta Appplen sovelluskaupan ehtojen mukaisesti. Annamme tarvittaessa ohjeet. Jos haluat peruuttaa tilauksen, ota yhteys asiakaspalveluun osoitteessa tuki(at)nautics.fi.

Reittisuunnittelu

Reittisuunnitteluperiaate

1. Sailmate Premium -käyttäjät voivat luoda ja tallentaa reittisuunnitelmia joko suoraan mobiililaitteen sovelluksessa tai isommalla ruudulla netissä Sailmaten reittisuunnittelupalvelussa. Reittisuunnitteluun pääsee osoitteessa sailmate.com napsauttamalla yläpalkista kohtaa “Reittisuunnitteluun”.

2.  Reititystä voi tehdä automaattisesti väyliä pitkin tai viivareitityksenä reittipiste kerrallaan. 

3. Syöttämällä veneesi keskinopeuden näet reitin ajamiseen kuluvan ajan. Keskinopeuden asettaminen onnistuu avaamalla valikko ja sieltä kohta “Asetukset” ja tämän jälkeen kääntämällä numerorenkaita. 

4. Reittisuunnittelussa luodut reitit näkyvät tallentamisen jälkeen reitit-valikossa kaikissa mobiililaitteissasi ja reittisuunnittelupalvelussa. Reittejä voi käyttää veneillessä navigoinnin tukena hieman plotterin tapaan.

5. Free-käyttäjä voi kokeilla reittien luontia netissä reittisuunnittelupalvelussa. Sovelluksen reittisuunnittelu ja reittien tallentaminen on käytettävissä vain Premium-palvelun tilanneille.

6. Reittiä laskiessaan Sailmate ei vielä osaa ottaa huomioon väylien syvyyttä tai siltojen alituskorkeutta, vaan laskee lyhimmän mahdollisen reitin. Käyttäjän on itse varmistettava, että suunniteltu reitti soveltuu omalle veneelle, ja tarvittaessa määrätä Sailmate kiertämään tietty kohta asettamalla reitille välipiste kyseisen kohdan ulkopuolella.

​Kuinka suunnittelen reittejä sovelluksella?

Sailmate-sovelluksella voit suunnitella reittejä kahdella eri tavalla. 

1. Reitti kohteeseen nykyisestä sijainnista:

Valitse ensin kohde avaamalla satamasivu tai tallennettu paikka, tai paina karttaa pitkään. Reitti syntyy väyliä pitkin, kun valitset aukeavasta ikkunasta “Lisää reittipiste väylällä”. 

 

Tämän jälkeen voit hallinnoida reittiä työkalupalkin “Reitin tiedot” -napista. Voit esimerkiksi poistaa reitin tai nimetä ja tallentaa sen. Samasta näkymästä näet myös reitin pituuden ja matka-ajan asettamallasi keskinopeudella. Keskinopeutta voit muuttaa asetuksissa. 

2. Reitti vapaasti asetettavien reittipisteiden kautta:

Reitin aloituspisteoletus on nykyinen sijaintisi. Voit määrittää toisen aloituspisteen avaamalla satamasivun tai tallennetun paikan, tai painamalla karttaa pitkään, ja tämän jälkeen valitsemalla "Aseta aloituspisteeksi". 

 

Luo tämän jälkeen reittipisteet järjestyksessä joko avaamalla satamasivu tai tallennettu paikka, tai painamalla karttaa pitkään.

 

Valitse kussakin reittipisteessä aukeavassa ikkunassa joko "lisää reittipiste väylällä", jos haluat että reitti muodostuu tälle välille väyliä pitkin, tai "lisää viivareittipiste", jos haluat että reitti muodostuu tälle välille suorana viivana. 

 

Kun olet määrittänyt viimeisen pisteen, voit hallinnoida reittiä työkalupalkin “Reitin tiedot” -napista. Voit halutessasi poistaa viimeisen pisteen, poistaa reitin tai nimetä ja tallentaa sen. Samasta näkymästä näet myös reitin pituuden ja matka-ajan asettamallasi keskinopeudella. Keskinopeutta voit muuttaa asetuksissa.

Kuinka netin reittisuunnitteluohjelmaa käytetään?

Reittien sunnitteluohjelmaan netissä pääset valitsemalla valikosta “Reittisuunnitteluun”. Voit myös kirjoittaa osoitteen app.sailmate.fi suoraan selaimen otsikkokenttään. Kun painat nappulaa "kirjaudu", sinua pyydetään kirjautumaan, ellei selain muista sähköpostiosoitettasi ja salasanaasi vanhastaan. 

Reittisuunnittelussa on kaksi reititystapaa: väyläreititys ja viivareititys, jotka valitaan vasemmassa alakulmassa olevasta pyöreästä nappulasta. Reititystapaa voi vaihtaa painamalla vasemmassa alakulmassa olevaa nappia. Reitin rakentaminen aloitetaan pitkällä painalluksella karttaan, jolloin piste muuttuu värilliseksi palluraksi. Seuraavat reittipisteet merkitään tämän jälkeen samoin, jolloin pisteiden välille piirretään reittiviiva. 

Reitin tiedot näkyvät oikeassa alakulmassa olevasta punaisesta venenappulasta. Samasta näkymästä voi reitille antaa nimen ja tallentaa sen. Tämän jälkeen tallennettu reitti näkyy myös mobiilisovelluksessa.

Kuinka kuljetun reitin piirtoa käytetään?

Voit piirtää kulkemasi reitin kartalle. Piirto aloitetaan ja lopetetaan “Piirrä”-napista työkalupalkissa. Aloittaaksesi piirron, paina ensin nappia ja varmista tämän jälkeen pyyhkäisemällä liukukoskentinta, joka avautuu. Piirtämisen jälkeen reitti jää näkyviin laitteen kartalle. Voit tarkastella tallennettua kuljettua jälkeä työkalupalkin “Jäljen tiedot” -napista. Voit nimetä jäljen ja valita haluatko tallentaa sen omien reittiesi joukkoon myöhempää käyttöä varten. Vaikka et tallenna reittiä, se näkyy silti näytöllä kunnes poistat sen tai suljet sovelluksen. Piirto toimii vaikka sovellus olisi taustalla ja laitetta käytetään muuhun tarkoitukseen.

Kuinka tallennettuja reittejä käytetään?

Tallennetut reitit näkyvät listauksena mobiilisovelluksen valikossa. Näytettävä reitti voidaan tarvittaessa löytää listasta hakukentän avulla. Reitit näkyvät myös ilman datayhteyttä (offline) kunhan olet kerran lukenut tallennetut reitit laitteelle nettiyhteydessä.

Kuinka tallennettuja reittejä poistetaan? 

Tallennetut reitit poistetaan reittilistasta pyyhkäisemällä ne vasemmalle.

Satamat, omat paikat ja reitit

Miten käytän omia kohteita (PoI)?

Voit luoda oman paikan kartalle mobiilissa painamalla karttaa halutusta kohdasta. Tämän jälkeen aukeavassa ikkunassa voit antaa kohteelle nimen tai kirjoittaa siihen tietoja, ja sitten voit tallentaa tai poistaa sen. Joissakin laitteissa ikkunassa näkyy myös paikan koordinaatit ja etäisyys nykyiseen sijaintiin. Omat kohteet näkyvät kaikissa laitteissasi.

Kuinka pitkään omat reitit ja kohteet säilyvät Sailmatessa?

Omat reitit ja kohteet säilyvät omalla Sailmate-tililläsi niin kauan kuin se on olemassa. Premium-tason tiedot näet ,jos olet tilannut Premiumin. Jos sähköpostiosoitteesi muuttuu, vaihda tilisi osoite, jotta et menetä vanhaa dataai (Katso "Miten voin vaihtaa sähköpostiosoitteeni").

Onko Sailmaten Satamatiedoissa samat kohteet kuin muissa satamakirjoissa?

Kaikille käyttäjille näkyvät satamatiedot ja Premium-tilaajille näkyvät siniset satamakartat ovat samat kuin Käyntisatamat/veneilykesä -kirjoissa (satamaopas.fi).

Partiolaisten reitit -palvelussa näkyvistä satamista osa on myös Turun Partio-Sissien Suuressa Satamakirjassa (satamakirja.fi). Pääosa satamista on kuitenkin muita satamia, joita ei kirjassa ole, lähinnä luonnonsatamia. Satamien kuvaustekstit ovat toistaiseksi pääosin suomenkielisiä.

Kuinka turvallisia Sailmaten satamat ovat?

Sailmate-palvelussa esitettyjen satamatietojen tarkoitus on helpottaa satamapaikan valintaa ja käyttöä tavallisessa veneilykäytössä.

Sinisten satamakarttojen tiedot ovat Suomen Vierassatamat oy:n keräämiä, ja tiedot perustuvat satamien hoitajien omiin ilmoituksiin. 

Partiolaisten reitit -sisältöpaketissa ilmoitetut satamatiedot ovat Turun Partio-Sissien keräämiä. Suurin osa näistä tiedoista on omakohtaisesti tutkittu. Kaikkien partiolaisten satamien käyttökelpoisuus on varmistettu ilma- ja satellittikuvien avulla veneilykäyttöön sopiviksi. Ilmoitetut syvyystiedot ovat yleisluonteisia arvioita veden syvyydestä kyseisellä alueella, eikä todellista syvyyttä voida taata.

Satamia pitää lähestyä tarkasti, varoen ja riittävän hitaalla nopeudella, ja tarvittaessa rannan syvyys pitää varmistaa ennen rantautumista. Jos havaitset epäilyttäviä syvyystietoja käyttäessäsi näitä satamia, ilmoita siitä meille mahdollisimman pian sähköpostiosoitteeseen tuki (at) nautics.fi ja tutkimme havainnon. Arvostamme palautettasi!

Partiolaisten reitit

Pitääkö olla Premium-tilaaja ostaakseen Partiolaisten reitit -sisältöpaketin?

Ei tarvitse. Partiolaisten reitit -palveluun sisältyvät retkisatama- ja reittitiedot voi ostaa sekä Free- että Premium-tasoilta. Reitit kytketään näkyviin applikaation asetussivulla tai reittisuunnittelun asetuksissa.

Korvaako Partiolaisten reitit Turun Partio-Sissien painetun Satamakirjan tai Reittikirjan?

Ei korvaa. Kirjoissa on osin eri sisältöä, ja kyse on erilaisista tavoista käyttää tietoa. Painetulla kirjalla on omat selkeät etunsa, kun taas mobiilikäyttö on tietyissä tilanteissa kätevää. Uskomme, että useimmat tulevat käyttämään molempia versioita tilanteen mukaan.

Näkyykö Partiolaisten reiteissä samat reittitiedot kuin Turun Partio-Sissien Suuressa Reittikirjassa ja Minisaaristoja-kirjassa?

Sailmatessa näytetään noin puolet Suuren Reittikirjan reiteistä siirrettynä Sailmaten merikartalle. Lisäksi mukana on saman verran muita käyttökelpoisia reittejä. Osa Reittikirjan reiteistä edellyttää tietoja virallisista merikartoista puuttuvista kivistä, ja koska kyseiset lisätiedot ovat vain painetuissa kirjoissa, ei näitä reittejä voida näyttää Sailmatessa. 

Kuinka turvallisia Partiolaisten reitit Sailmatessa ovat?

Partiolaisten reitit ovat Turun Partio-Sissien määrittämiä epävirallisia veneilyreittejä, jotka on omakohtaisesti testattu ja joiden käyttökelpoisuus on varmistettu ilmakuvien ja satelliittikuvien avulla. Ne on tarkoitettu tavalliseen veneilykäyttöön sopiviksi noin 2,3m syväykseen saakka. Reittejä ei kuitenkaan ole harattu, eikä niiden todellista syvyyttä voida taata kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Reittejä pitää kulkea visuaalisiin havaintoihin perustuen ja reittiseuranta pitää jatkuvasti päivittää merikartan avulla. Reittejä pitää kulkea tarkasti, varoen ja riittävän hitaalla nopeudella varmistaen riittävä turvaetäisyys matalikkoihin. Väylien ulkopuolella merikartan tiedot ovat usein puutteellisia ja syvyystiedoissa saattaa esiintyä huomattavia virheitä. Muista, että vastuu veneen ja sen miehistön turvallisuudesta on aina aluksen päälliköllä. Jos havaitset epäilyttäviä syvyystietoja seuratessasi näitä reittejä, ilmoita siitä meille mahdollisimman pian sähköpostiosoitteeseen tuki (at) nautics.fi ja tutkimme havainnon. Arvostamme palautettasi!

Mitä partiolaisten satamien karttamerkinnät tarkoittavat?

Partiolaisten reitit -sisältöpaketissa näytettävissä satamakartoissa käytetään seuraavia erikoismerkintöjä:

 

Musta pisteviiva: n. 1m syvyyskäyrä

 

Punainen pisteviiva: n. 2m syvyyskäyrä

 

Sininen pisteviiva: 2,5-3m syvyyskäyrä

 

Punainen katkoviiva: 4-6m syvyyskäyrä

 

Musta maihinnousunuoli: Rantautumispaikka on käyty tutkimassa

 

Punainen maihinnousunuoli: Rantautumispaikka on arvioitu ilma- ja satelliittikuvien ja maastokarttojen perusteella

 

Punaiset syvyysmerkinnät: Epävarmoja arvioita

 

Punaiset kivimerkinnät: Merkitty meri- tai maastokarttaan, mutta olemassaoloa ei ole voitu varmistaa

 

Keltainen rengas punaisen kivimerkinnän ympärillä: Suurella todennäköisyydellä virhe merikartassa.

Yleiset

Mitkä ovat Sailmaten laitevaatimukset?

Käyttöjärjestelmävaatimukset mobiilissa:
 

Apple iOS Apple 13 tai Android 6 tai näitä uudempi. 

 

Laitteella oltava pääsy joko Appstore- tai Google Play -sovelluskauppaan. Karttojen lataaminen muistiin käyttää enintään 800MB tallennustilaa.

Mistä tiedän toimiiko Sailmate laitteessani?

Sailmate toimii useimmissa kaupan olevissa älypuhelimissa ja tableteissa, mutta valitettavasti ei ole olemassa varmaa tapaa selvittää tätä etukäteen. Helpoin tapa varmistua asiasta on ladata Sailmate Free ja testata.

Joissakin tableteissa (esim. eräät iPad-mallit) paikannukseen tarvittava GPS-ominaisuus on vain niissä tuotteissa, joissa on SIM-kortin paikka. Jos aiot käyttää paikannusta, varmistu että laitteessasi on GPS.

On tärkeää, että laitteesi pääsee joko Applen Appstoreen tai Androidissa Google Playstoreen, jotta applikaation lataaminen onnistuu. Jotkut Huawein mallit eivät tue tätä vaatimusta, ja niissä ei valitettavasti Sailmatea voi käyttää.

Windows-puhelimiin Sailmate-applikaatio ei valitettavasti ole enää ladattavissa .

 

Voinko ladata merikartat laitteeseen (offline-käyttö)?

Premium-käyttäjä voi ladata merikartat mobiililaitteen muistiin, jolloin ne toimivat nopeasti myös ilman datayhteyttä. Merikarttojen lataamista suositellaan ehdottomasti, koska vesillä datayhteys voi olla hidas. Kartat tarvitsevat noin 800 Mb muistia.

Käytän ilmaisversioita, mutta se ei näytä sijaintia. Miksi?

Sailmate Free on tarkoitettu merikarttojen lisenssivapaaseen katseluun. Sailmate Premium on tarkoitettu navigoinnin apuvälineeksi, ja se näyttää sijainnin merikartalla tarkasti.

Kuinka tarkka Sailmaten sijaintinäyttö on?

Käyttäjän mobiililaite määrittää kartalla näytettävän sijantipisteen. Pisteen sijainnin tarkkuus riippuu kyseisen laitteen laadusta, ominaisuuksista ja ohjelmistoista. Laitteen käyttöpaikan sijainti veneessä, laitteen asennon muutokset, heijastukset tai muut häiriöt satellittisignaalin etenemistiellä sekä paikannussatelliittien seurantaan käytetty aika voivat myös vaikuttaa laitteen antaman sijainnin tarkkuuteen. On myös teknisesti mahdollista, että satelliittipaikannusjärjestelmää häiritään vihamielisen toimijan toimesta, mikä heikentäisi paikannustarkkuutta oleellisesti. Normaalikäytössä sijainti on riittävän tarkka navigoinnin apuvälineeksi, mutta Sailmate ei silti ole plotterin korvike. Todellinen sijainti on aina varmistettava veneilykäyttöön tarkoitetusta plotterista ja visuaalisin havainnoin.

Kuinka paljon akkua Sailmate kuluttaa?

Jatkuvasta paikannuksesta johtuen Sailmaten päälläolo kuluttaa akkua suhteellisen paljon. Varmista siis, että virtaa riittää, ja tarvittaessa käytä laturia tai varavirtalähdettä. Muista myös, että suorassa auringonvalossa laite saattaa sammuttaa itsensä kuumenemisen johdosta.
 

Mitä Sailmate ei ole?

Sailmate ei ole vesiliikennelain tarkoittama asianmukainen merikartta tai merenkulkujulkaisu, eikä käyttäjä saa luottaa, että palvelu toimisi sellaisena. Sailmate ei myöskään ole turvallisuustuote, eikä sitä ole tarkoitettu ehkäisemään onnettomuuksia. Sailmate ei ole hätätilanteen hälytys- tai vastausjärjestelmä, eikä se tee ilmoituksia hätäviranomaisille tai ota yhteyttä tai tavoita hätäviranomaisia.

Vaikka Sailmate-sovellus onkin suunniteltu veneilykäyttöön, sitä käyttävät laitteet eivät yleensä ole suunniteltu veneolosuhteisiin. Siksi laitteiden käytettävyydessä voi olla rajoituksia, ja esimerkiksi sijainnin näyttö voi olla epätarkka. Sailmate ei korvaa oikeaa veneilykäyttöön tarkoitettua plotteria. Näistä rajoituksista huolimatta Sailmate on erinomainen navigoinnin apuväline ja turvallisuuslisä, ja toimii lisäksi varalaitteena esimerkiksi vikatilanteiden varalle.

Miten saan apua Sailmaten käytössä?

Hoidamme asiakaspalvelua sähköpostitse. Kirjoita viesti osoitteeseen tuki(at)nautics.fi, ja vastaamme mahdollisimman pian. Autat meitä antamaan paremman vastauksen, jos kerrot mahdollisimman yksityiskohtaisesti mistä on kyse, mitä ohjelmaa ja mitä laitetta käytät. Jos vastausta ei näy, tarkistatko myös roskapostikansiosi.

Voiko Sailmaten käyttö aiheuttaa riippuvuutta?

Kyllä voi. Tiettävästi Sailmaten käyttö voi aiheuttaa polttavaa tarvetta päästä vesille turvallisesti. Mikäli tunnet toistuvasti tämän tyyppisiä oireita, suosittelemme, että lähdet välittömästi merelle tai järville nauttimaan maailman upeimmasta luonnosta!

Kuka tekee Nautics Sailmate -palvelun?

Sailmatea kehittää Nautics Oy, joka on itsenäinen suomalainen start-up yritys. Satamatiedot ja satamakartat tuottaa Suomen Vierassatamat oy. Partiolaisten reitit -palvelun sisällön tuottaa Turun Partio-Sissit ry. Septiasematiedot toimittaa septit.net -verkkopalvelu.


Me teemme tätä rakkaudella ja intohimolla veneilyyn, mereen ja Suomen tuhansiin järviin!

bottom of page